TÜRKİYE'DE SON 15 YILDA DEĞİŞEN YAŞAM ALANLARI '' EVLERİMİZ''








1994 yılında ev satın almak üzere Bahçeşehir Emlak-Konut ofisine gittiğimizde çok beğenip, hiç düşünmeden hemen bir daire satın almıştık. Her şey düzen içindeydi. Evlerde genel olarak birkaç renk kullanılmıştı. Herşey sıfırdan planlanıp yapıldığı için düzen, uyum her yere hakimdi. Şehrin en yoğun yerlerinden birinden geldiğimiz için burası önceleri çok güzel ve yaşanası geldi. 6 yıl burada yaşadık. Bir süre sonra monotonluğun farkına varmaya başladım. Burası Türkiye'nin ilk uydu kentiydi ve bizler bu kadar düzenli yaşam alanlarıyla yeni yeni tanışmaya başlamıştık.
O yıllar önce Galeria'nın, daha sonra Akmerkezin açıldığı yıllardı. Alışveriş şeklimiz de bu AVM ler sayesinde değişip, monotonlaşmaya başlamıştı. Ama bizler henüz sunulan bu yaşam şeklinin  ''tek tip insan'' yarattığının farkında değildik.

Biz küçük Amerika olma yolunda hızla ilerlerken, Amerika dünyadaki bizim gibi pek çok ülkeye ihraç ettiği bu tür yaşam şeklinden çoktan vazgeçmişti.

2002 yılından sonra ise rol modelimiz Dubai oldu. Artık her yerden  AVM fışkırıyor. Binalar gökleri deliyor!
Bu yaşam şekli sadece İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerde değil, Türkiye'nin hemen hemen her yerinde hüküm sürüyor.



TOKİLER





Toki evleri Türkiye'nin her yerindeki aynı tipteki evler demek. Bölgelerin özellikleri göz önüne alınmaksızın her yerde aynı tip malzemeyle aynı projeler uygulanmakta. Kışları 10-20 derece olan Antalya'da yapılan projenin aynısı kışları -15 ve -25 derece olan Erzurum'a yapılmış.

2 yıl önce Ürgüp'e gittiğim de gördüğüm Toki evleri karşısında nutkum tutuldu. Ürgüp ve çevresi dünyada bir benzeri  olmayan özel bir yer. Gittiğimiz grup dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen antroploglar, genetikçiler, arkeologlar gibi 150 bilim insanından oluşan bir gruptu. Ben Toki evlerini orada görünce nasıl tepki verdiysem, onlar da peri bacalarını  görünce aynı tepkiyi verdiler.

Türkiye'de her gittiğiniz bölgenin ayrı ev projesi ve bölgeye özgü yapı malzemesi vardır. Çünkü bölgelerin coğrafi şekilleri, jeolojik yapıları ve iklimsel özellikleri birbirlerinden çok farklıdır.

Bu topraklar binlerce yıllık yerleşim alanıdır. Geleneksel mimari bu binlerce yıldan süzülüp gelen bir mimaridir. Dolayısıyla bunları göz ardı ederek tek tip yaşam alanı oluşturmanın  olumsuz sonuçlarını kısa bir süre sonra yaşamaya başlayacağımızı düşünüyorum.

Ayrıca ülkemi gezme zevkimi yitirmek istemiyorum. Eskiden daha önce görmediğim bir yere gittiğimde her şeye şaşarak bakarken, bugün her yerde her şeyin aynı olması seyahat etme isteğimin körelmesine neden oluyor.


Yorumlar