DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ


    



1857 yılının 8 martında greve giden tekstil işçisi kadınlara POLİS in saldırması, fabrikaya kilitlenmeleri sonucunda da çıkan yangında 129  kadın işçinin hayatını kaybetmesinin ardından 1910 yılında 8 martın DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ olarak ilan edilmiştir.

Ülkemizde de her yıl çeşitli etkinliklerle (en önemli etkinlik yöneticilerin ellerine aldıkları karanfilleri sokaklarda dolaşarak kadınlara vermesi :-))) kutlanmaktadır. İkinci sınıf ve erkeklerin sahip oldukları mal olarak görülen ve adları olmayan kadınların (Duygu Asena sen ''Kadının Adı Yok'' diyeli 27 sene oldu. Görebilsen hala yok dersin!) adları bu günlerde (bir de oy ihtiyacında) hatırlanarak yapılan etkinliklerin ülkemin kadınlarının hangi sorununun çözümüne katkı sağladığını merak ediyorum. 

Ülkemde kadın hakları denilince daha çok kırsaldaki ve varoşlardaki kadınlar akla geliyor nedense. Oysa eğitimli kent kökenli kadınların da yaşadıkları onlardan aşağı değil. Kırsal ve varoşlardaki kadın  yaşadıklarını hiç gocunmadan çevreleriyle paylaşırken; eğitimli kadın ise her şeyi kendi içinde yaşamaktadır.

 Her gün onlarca kadının katledildiği ülkemde hem kadına hem erkeğe yönelik çeşitli projeler üretilmesi gerekiyor. 

ARTIK YÖNETENLERİN ''MIŞ'' GİBİ YAPARAK ÇİÇEK DAĞITMAK YERİNE, DAHA AYAĞI YERE BASAR VE SORUNLARI ÇÖZEBİLECEK PROJELER GELİŞTİRMESİ DİLEĞİYLE.......






8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!      

Yorumlar